torsdag den 28. februar 2013

#Farsbarsel 64 - at samle appetit ude, men spise hjemme

"Far, hvis vi nu kommer rigtig meget
mynte i, så opdager pigerne aldrig
at der er koriander i"

"Nej, ikke med mindre de læser det her"
Nu har knægten og Far stædigt holdt fast i at dette ikke er en husmor blog, selvom vi har en feministisk livsindstilling. Derfor deler vi hverken strikke- eller madopskrifter, selvom det ikke har skortet på opfordringer (Man kunne få den fejlagtige opfattelse af at drengene kan strikke, men det er en fortalelse, de laver kun mad. Red.)

I dag har vi så snakket om, at når nu vi har bevæget os ud på denne transformatoriske rejse mod et andet køn, så lad os gøre en undtagelse og vi har jo kun 4 dage tilbage af orloven, så det kan jo dårlig nå at blive en dårlig vane.

Vi har fået en ny fantastisk Indisk restaurant i nærheden af det lille hus i Valby. Det sætter far under pres, for det betyder at pigerne i familien nu pludselig gerne vil have take away. Ok, det er forståeligt, når en sådan indiske perle pludselig laver mad i nabolaget, selv det maskuline islæt i husstanden må give Politiken ret, når det skriver Mumbai - Landets bedste Rogan Josh får du i Valby ...

Presset på os drenge opstår så fordi vi ikke vil have siddende på os, at pigerne hellere vil have fremmet mad, så vi skal vise dem, skal vi.....

Vores største udfordring er at få sneget en fantastiske krydderurt ind i vores indiske menu, som vi drenge holder meget af, uden at pigerne opdager, at det er den de spiser, for ingen af dem spiser "krydderier der smager af håndsæbe, ad duer ikke". Mor påstår ligefrem at det er noget genetisk der gør, at hun ikke kan tåle smagen, og det har hun selvfølgelig en forklaring på Derfor deler koriander vandene, men vi skal vise hende, skal vi...

Eftersom sønnike har henslæbt dagen med leg i vuggestuen, så har far haft god tid til at komponere den menu som vi skal igang med at forberede til pigerne nu. Far har oven på lidt sygdom så småt fået appetitten og en masse energi tilbage, så nu er det bare igang.

Opskrifterne er kun vejledende, da vi ikke har prøvet dem endnu, men vi skal nok advare, hvis der er totale kiks på menuen.


Hvidløgs oste naan
Ingredienser:
30 g gær
2 spsk sukker
2 dl lunkent vand
1 pisket æg
3 spsk mælk
2 tsk salt
500 gr. hvedemel
Smør til at smøre skålen
10 fed hvidløg (presset)
100 g revet ost
Hakket persille

Opløs gær i lunkent vand i en stor skål og pisk det til det skummer.
Rør sukker, mælk, æg, salt og nok mel til at gøre en blød dej .
Ælt i 6 til 8 minutter på et let melet overflade , eller indtil dejen er glat.
Placer dejen i en velsmurt skål og dæk den med en fugtig klud.
Lad dejen hæve indtil den er fordoblet i volumen.

Slå dejen ned og ælt det pressede hvidløg og revne ost og persille i dejen.
Skær dejen i 12 til 14 stykker og rul stykkerne til kugler.
Lad dejen hæve igen (ca. 30 minutter)

Rul dej stykkerne til kugler og pres dem flade.
Pensel stykkerne med olivenolie og bag dem under grill i 2-3 minutter

Vend nu dine Naan brød og pensel dem på den ubehandlede side og sæt dem tilbage under grillen i 2-4 minutter.
Drys evt. brødene med salt efter lige inden servering


Kylling i tikka masala og indisk raita
Ingredienser:

Marinade:
1 dl yoghurt
1 spsk. hvidløg, finthakket
1 spsk. ingefær, finthakket
2 tsk. garam masala
1 tsk. gurkemeje
1 tsk. chilipulver, cayenne
2 tsk. groft havsalt
4-5 spsk. limesaft

Kylling:
1 kylling, skåret i 8 stykker

Indisk agurke­raita:
1,5 dl yoghurt, gerne græsk 10%
0,5-1 agurk, i tern
1 tsk. groft havsalt
0,5 tsk. stødt spidskommen

Kogte basmatiris

Marinade:
Kom yoghurten i en skål, og bland hvidløg, ingefær, garam masala, gurkemeje, chilipulver, salt og limesaft i.

Kylling:
Bland kødet omhyggeligt med marinaden, og lad det marinere i mindst en time ved stuetemperatur, gerne længere - op til et døgn i køleskab - f.eks. i en plasticpose, der er nem at vende rundt en gang imellem.

Steg kødet i et ildfast fad i forvarmet ovn ved 250 grader i 20-30 minutter.

Indisk agurke-raita:
Bland yoghurt og agurketern, smag til med salt og spidskommen.

Afkøl inden servering.

Kogte basmatiris:
Skyl risene i tre hold vand og lad dem dryppe af.

Kom ris og vand i en gryde med tætslut­tende låg og sæt gryden over stærk varme.

Skru ned, når risene koger, og lad dem stå over svag varme, til vandet er kogt væk - 10-15 minutter.
Indisk curry med aubergine, spinat og cherrytomater (4 pers.)

1 aubergine
6 cherrytomater
1 løg
2 fed hvidløg
200 g spinat
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. gurkemeje
½ tsk. tørrede chiliflager
Olie
Salt og peber
Gerne friskhakket koriander

Skær aubergine, tomater og løg i mellemstore tern og hak hvidløgene fint – hold det hele hver for sig. Skyl spinaten godt, fjern grove stilke og slyng bladene tørre. Varm lidt olie op i en sauterpande og rist spidskommen, koriander, ingefær og gurkemeje 20-30 sek. til det begynder at dufte. Kom løg, hvidløg og chili ved og rist videre 1 min. Rør auberginetern og et godt nip salt i og sauter ved middel varme i 7-10 min. til auberginerne er bløde. Vend spinat og tomater i og lad det simre 10-15 min. til væden er kogt ind og retten er tyknet. Smag til og server - gerne drysset med friskhakket koriander – med fx jasminris, ovnstegt kylling, en sprød grøn salat og evt. naanbrød til.



Myntepesto:
1 håndfuld frisk mynte
1 håndfuld frisk
basilikum
30 g valnøddekerner
1-2 fed hvidløg
10 spsk olivenolie
1 tsk citronsaft (eller vineddike)
salt og peber

Skyl mynte- og basilikumblade og tør dem. Hak dem med valnødder og hvidløg i en blender. Tilsæt olien i en tynd stråle og blend det jævnt. Smag til med citronsaft, salt og peber.


Til det skal vi have

Mango-lassie

Kødet af 1 stor, velmoden mango
2 dl yoghurt naturel
2 dl mangojuice/ananasjuice
2 dl skummetmælk
korn af ½ stang vanilje
frisk mynte.

Giv det hele en tur i blenderen


Ingen kommentarer:

Send en kommentar