fredag den 11. januar 2013

#Farsbarsel 41 - Åbent samråd i Beskæftigelsesudvalget

Samme dag som jeg var til fest med folkestyret, havde statsministeren været i samråd i beskæftigelse udvalget om mænd og barsel eller faktisk var det om mandlige ministres barselsorlov. Ja, når folkstyret først tager fat, så vil detaljeringsgraden ingen ende tage.

Spørgsmålet lød
"Beskæftigelsesudvalget har bl.a. bedt statsministeren om at redegøre for om regeringens mandlige ministre også vil blive omfattet af en kommende ordning om øremærkning af barsel til mænd, eller om statsministeren vil tage andre initiativer med henblik på at sikre, at mandlige ministre afholder minimum tre måneders barsel.

statsministeren vil rette henvendelse til beskæftigelsesministeren med henblik på at sikre, at det af beskæftigelsesministeren bebudede ekspertudvalg om barsel også ser på, hvordan det kan sikres, at mandlige ministre afholder minimum tre måneders barsel"

Samrådsspørgsmålene er stillet efter ønske fra Fatma Øktem (V).
Et samråd som var indkaldt på baggrund af at regeringen har skrevet at de måske eventuelt engang i fremtiden kunne finde på at indføre en eller anden form for øremærket barselsorlov til mænd og nu har sendt det i udvalg. Altså en frivillig ordning, hvor en del af barselsorloven er reserveret til mænd. Det vækker åbenbart en dybfølt forargelse, at man vil forsøge at få flere mænd til at tage barsel. Det kunne nærmest virke som om det er direkte skadeligt, hvis mænd er sammen med deres små børn fulltime.

Det med øremærket barsel, har vi tidligere skrevet en del om og opregnet en række undersøgelser der viser det positive i, at fædre bruger mere tid på barsel både i forhold til barn, familie og arbejdsmarked. Men i folketinget er der åbenbart en udbredt modstand mod barselsorlov. I hvert fald hvis man ser på hvor længe politikerne selv holder barselsorlov, særlig ministrene.

Det var så også det der betingede samrådet, altså hvordan man får mandlige ministre til at holde 3 måneders barselsorlov, hvis der indføret en øremærket frivillig barselsorlov for mænd, så det var et ret hypotetisk samråd. Ekstra morsomt er det set i forhold til, at der i Danmark faktisk er 14 ugers øremærket barsel til kvinder, men det stilles der ikke spørgsmålstegn ved eller det er man tilsyneladende ikke forargede over. Helt grinagtigt bliver det så, når man ser på hvor kort tid de kvindelige ministre tager barselsorlov, også fra spørgerens parti.

(Du kan i filmklippet nederst se statsministeren fortælle , hvor lidt barsel ministrene har taget gennem tiden.)

"Far, hvorfor ind i helvede
kalder de det tvang, når man

reserverer 12 ugers barselsorlov til
far'ar men ikke når man reserverer
14 uger til mor'are?"

"Der må Far så melde pas,
lille skat, men du skal stadig
tale pænt"
Selvfølgelig er der en række fysiologiske forhold, der gør det naturligt at mor holder barsel lige efter fødslen og man derfor reservere en del til hende, men ligeså mange positive psykologiske og socioøkonomiske forhold viser sig, hvis fædre tager barsel.

Vitus og jeg synes der skal være barselsorlov for både far og mor, helt enkelt ud fra at det er godt at være sammen med sit barn. Opgaven er den enkle at indrette samfundet så det bliver muligt og en naturlig del af det at få børn. Men det kan der åbenbart også spindes en del politik på.

Mor deltog også i samrådet igår og satte fokus på spørgsmålet om hvorfor man har 14 ugers øremærket barsel til kvinder, mens der er modstand mod at reservere nogle uger til mænd. Samtidig rettede hun spørgsmål til statsministeren om hvor længe de kvindelige ministre holdt barselsorlov, også i den tidligere regering fra spørgerens eget parti. Det kan du se herunder, det tager kun 4 minutter, men du må gerne se meget mere.


Du kan se de 4 minutter jeg synes er de centrale her .
 
 Du kan se hele samrådet ved at klikke her, men vi vil lige anvare sarte sjæle om, at det er ikke klædeligt for demokratiet at se politikere befinde sig nede på det niveau, for selvom de smiler er de ind i mellem edder giftige

Ingen kommentarer:

Send en kommentar