tirsdag den 18. december 2012

#Farsbarsel 21 - NEJ, du skal sgu ikke spille fodbold

DAG 16

I går måtte den gamle ateist og knægten igen i kirke. Denne gang var anledningen, at den ti-årige havde juleafslutningskoncert med koret i Enghave Kirke.

Som vi tidligere har skrevet om, så er kirken ikke det hus vi foretrækker at opholde os i (Vitus har ikke udtrykt utilfredshed med det, så "os" er en overdrivelse. Red.), alligevel er der gået betænkeligt meget tid med det i december.
LÆS OGSÅ #farsbarsel 3 - Vor Gud han er så fast en borg

Det sad knægten og jeg og snakkede lidt om, da vi  blev bænket i kirken med en god stærk kop gløgg og knægtens foretrukne julesmåkager, som i øjeblikket er brunekager. Mor kom tidlig fra arbejde og storesøster stod sammen med koret foran altret og sang. Det inspirerede knægten voldsomt, så han sang højt med og det synes både kor og korleder var lifligt, så han var i sit es og kiggede trodsigt på mig når jeg tyssede på ham. Og jeg måtte jo medgive ham, at der her var mere rummelighed end det vi oplevede forleden, da vi blev smidt ud til en anden koncert i kulturhuset, fordi han sang stille med.
LÆS OGSÅ #Farsbarsel 18 - Dagen derpå kultur

Så vi blev enige om, at kirken nu ikke var så værst på sådan en kold dag, hvor de oven i købet diskede op med sprut og kage. Det var en del af Carols by Candlelight, hvor børne- og ungdomskoret giver den gas med JUL PÅ VESTERBRO.

Det kunne vi godt li. Det jeg så ikke sagde til knægten, var min pludselig opståede frygt for hvordan han udvikler sig. For det kan godt være at jeg brokke mig lidt over, at vi ofte skal i kirke for at opleve storesøsters korsang. Men det er faktisk hyggeligt og ihvertfald er der varmt og tørvejr i en kirke i forhold til på en fodboldbane på denne årstid.

FODBOLD - tænk hvis knægten udvikler en passion for fodbold, så jeg hver weekend og to aftner hver uge skal stå på sidelinjen og lade som om det er fedt, interessant eller bare det mindste relevant. At hans fortrukne kulturelle arene bliver Parken (eller endnu værre Brøndby stadion) og det fortrukne computergame bliver FIFA som verdens mest ligegyldige spil og hans avis bliver Tipsbladet.

AHHRG!!
"Far, hvorfor vil du ikke spille fodbold med mig mere?"
"Fordi jeg synes du skal beskæftige dig med noget fornuftigt 
og som man kan gøre indendørs og hør så efter når far 
spiller Lohengrin  for dig"
"Far, se det er Noas ark. Er ham Gud ikke
langt ude når han hele tiden
vil slå alle mennesker ihjel?"
"Jo lille skat, det er godt
han ikke findes"
I det lille hjem i Valby har vi nok lagt kimen til en kulturkamp. Hvordan sikrer vi knægtens fri mulighed for at danne sin egen personlighed og træffe egne valg, samtidig med at vi blidt danner ham til at vælge det rigtige. 

Men kampen kommer nok også til at stå mellem Far og Mor om vi skal søge at præge ham i retning af positive værdier som ambient rock, opera og boksning eller Mors etniske kultur (jysk Red.) med pop, gud og håndbold (og sikkert håb om at han kommer til at spille for bonderøvsklubben KIF)

JA - det lille pus vil blive udsat for lidt af hvert, men han får til gengæld nok også lidt af alt. Alt det der skal ruste ham til livet. Det hedder kultur og kan rummes i så mange forskellige former, som hver i sær danner os. Det er vel nok en vigtig fælles værdi hos os, men det vigtigste er nok at være åben.

Vi kan dog ikke se TV3 så han vil ikke komme til at opleve Linse og Familien fra bryggen, men der må også være grænser for åbenheden og hvor bred den almene dannelse skal være. Hvilket den 10 årige iøvrigt er utilfreds med.

I gennemsnit er det sgu nok meget godt. Det kan man også finde empiri på, hvis man ser sådan lidt videnskabeligt på det. Undersøgelser tyder i hvert fald på det at kultur er helt afgørende for os og hvordan vores liv udvikler sig.

Kulturel bagage bestemmer vores uddannelse
Din sociale baggrund bestemmer, om du vælger at blive elektriker eller sociolog. Nu viser forskning i social arv, at det ikke længere handler så meget om økonomiske ressourcer, men om hvad du har med i din kulturelle bagage


"Far, det er sgu da en helt anden sang
du plejer at synge om Jul på Vesterbro"
"JA"

1 kommentar:

  1. Uuuuh, det er sgu godt skrevet! Mange dejlige og aldeles fornuftige refleksioner, man som forældre hurtigt kan komme ud i, men ikke ud af. Tænker at det er endnu en af de her fantastiske ting, vi som forældre skal bruge mægtig meget tid på og som er en af vores fornemmeste opgaver! Glæder mig til det ;-)

    Tak for endnu en god blog - igen rart med interessant og underholdende læsning! Bliv endelig ved med det!
    Vi ses.

    SvarSlet