mandag den 31. december 2012

#Farsbarsel 30 - Vil mænd bare ikke være sammen med deres små børn?

DAG 29

Nytår er tid til refleksion og status.  Vitus og jeg er egentlig lidt forstemte over farsbarsel, for godt nok har vi fået gang i debatten, men det virker som om der ikke er ret mange, der synes det er en god ide at mænd bruger tid på små børn.

Mest forstemt blev vi egentlig over en der skrev til os "Personligt gad jeg ikke tage mere orlov end de obligatoriske dage, jeg fik, dengang jeg blev far til mine to unger. There, I said it, og jeg er glad for Moder Velfærdsstat ikke ku incitamentstrukturere mig." Vitus kiggede på mig med store øjne, da vi så det og tænkte at manden nok skulle have overvejet om han gad være sammen med sine børn, før han fik dem? Så det indlæg har vi simpelthen ikke kunne finde et svar på. Det er da fint og modigt at indrømme, men  vi bare triste over og håber ikke hans børn nogensinde ser han har skrevet.

"Far, tror du det var klogt at sige til mor, at
hun MEGET gerne måtte smutte på udsalg
i mange timer fordi vi bare glædede os til,
at vende tilbage
til normal rutinen for farsbarsel,
uden alle de forstyrrende ferieelementer"

"Nej lille skat, set i bagspejlet var det ikke
særlig klogt og så meget har hun jo
egentlig heller ikke været hjemme"
I går brugte vi dagen på at danne os et overblik over debatten om mænd og barsel. Vi havde nemlig igen god tid, for Mor var taget på udsalg, og hun mente at en kvinde skulle bruge 4 timer mere end os drenge på juleudsalget. (Mor er fra Jylland og brugte så en del tid på at vente på københavnerbutikkerne åbnede kl. 11.00 men sådan er det jo, Red.)

Knægten og jeg havde lovet mor at bruge tiden på hende frem for at blogge her i hendes juleferie. Det lykkedes også meget godt i starten. Men nu er Mor jo i et erhverv, hvor medierne nogle gange kommer til at bestemme arbejdstiden. Så Mor var lige en smut i Politiken for at forsvare ideen om, at reservere en del af barselsorloven til mænd, og så gik der lige LIDT tid med TV2 News, GoMorgen Danmark  og Radio 24Syv.

Os drenge herhjemme synes det var fint nok, for selvom vi ikke er så radikale som mor, så synes vi det var en god sag, hun brugte ferie på og sådan er det jo.

Vi følte det også som opbakning til www.farsbarsel.dk da Lars Trier Mogens i går i Politiken skrev om øremærket barsel, omend han er noget mere provokerende end os.
(Det fremmer dybest set ikke sagen at være så provokerende, men sådan tænker en journalist ikke, for han skal bare sælge aviser og sig selv.)

Han skrev:
"Undskyldningerne fra alle de tøsedrenge, der ikke tør tagebarselsorlov, står i kø. Uha, vi har ikke råd til at undvære forskellen mellem mandens løn og dagpengesatsen, lyder et udbredt alibi.

Men så burde du have husket kondomet, fumlehoved. For de tre måneders løntab bliver nok den mindste udgift i de næste 18 år. Og imens vil det være på sin plads at kræve fuld løn under barsel for mænd skrevet ind i alle overenskomster."

Debat på farsbarsel
"Far, tror du Mor havde været så meget i
medierne om øremærket barsel, hvis
ikke jeg havde inspireret hende med alle
undersøgelserne og fordi hun er så forkælet, når
vi to går herhjemme og laver mad og ordner alt?"

"Lille skat, det tror jeg slet ikke der er
nogen sammenhæng mellem og du skal
lade være at overdrive, vi laver da ikke
alt"

Der er et par stykker der har sagt til os, at der  ikke har været særlig mange der har kommenteret bloggen. Hverken  på mine eller knægtens udgydelser, hvilket kan undre, særligt da knægten er ret provokerende og grænsesøgende i sin fundamentalistiske holdning til at mænd skal tage barsel. 

Men der har nu været en del debat, bare på andre platforme en lige denne blog, hvilket vist er meget sædvanligt for blogge. Vitus og jeg har snakket om, at det kunne være sjovt at se hvor langt omkring vi kommer når vi kommer med nogle af de mere kontroversielle holdninger. 

Den blog som åbenbart virkede mest kontroversiel, var om øremærket barselsorlov til mænd. Det som har været et af målene med farsbarsel.dk har jo netop været at få flere mænd til at bruge tid på deres børn også når de var helt små. Så små at de ikke kunne deltage i det alt det sjove på den voksne mands primisser som f.eks. fodbold, men hvor man udelukkende skal være der for barnet og helt på deres primisser. 

#farsbarsel 29 - skal vi hjælpe mændene med at tage ansvar?
Vi har som sagt været overrasket over, hvor meget debat sådan et forslag om at reserverer en lille del af barselsorloven til mænd har bragt følelserne i kog. Og vi vil lige understrege, at vi ikke engang argumenterer for tvang (det gjorde Mor heller ikke i TV) , men en øremærkning af nogle måneders barsel til mænd, som familien så selv kan vælge om de vil bruge. Det som vi på farsbarsel argumenterer for, fordi vi har fundet en del undersøgelser der viser det er gavnligt for ligestilling, familien og arbejdsmarkedet.

"Far, hvorfor har Mor den her overskrift
på sin facebookprofil og erkender du
ikke du er er undertrykt hvis du
ikke køber krudt"

"Øhhh lille skat nu skal du høre, det
er noget med at Mor synes det er spild
af penge at købe noget for derefter, at
brænde det af, så hun synes vi skal
nøjes med at kigge på det naboer
fyrer af, men at Far ikke har købt
noget krudt er fordi det er dårligt vejr
ikke fordi han er undertrykt"
Vitus og jeg har som sagt dannet os et overblik over de mange indlæg imod vores ide, og de få der har argumenteret for. Fælles for modstandernes argumenter er desværre, at de udelukkende argumentere imod fordi de synes det er et indgreb i den individuelle frihed, men INGEN argumenterer IMOD at det faktisk ikke er gavnligt for  for ligestilling, familien og arbejdsmarkedet at mænd også tager barsel. Og slet ingen af modstanderne har noget der ligner henvisning til undersøgelser eller anden form for empiri, der kunne vise det ikke var gavnligt. Det synes vi er lidt ærgerligt  for vi har faktisk fundet ret mange undersøgelser der viser den positive effekt, og hvis vi skal diskutere ville det være lidt mere vitaminfyldt, hvis modstanderne havde argumenter, der byggede på andet end egne oplevelse og tro.

Vi  håber generelt at mange flere vil finde ind i en debatkultur, hvor meninger brydes med baggrund i fakta og holdninger om hvilket samfund vi gerne vil udvikle. Altså noget af det som er helt grundlæggende for demokratiet, den demokratiske samtale.

Nå - men vi prøver lige at skabe et overblik over de argumenter vi blev udsat for og vi er så glade for alle jer der har deltaget også selvom i argumenterer imod. På Fars facebook profil har været en del indlæg som primært har været mod. På Fars Baby.dk profil har der også været en ret voldsom debat, med en noget mere nuanceret debat. Men også i en række af de mere etablerede medier er der nogle der har fundet det nødvendigt at gå ind i detbat med os eller måske skulle vi sige MOD os. 

F.eks. i Politikens debat om øremærket barsel eller i debatten om Regeringens manglende ligestillingsambitioner hvor det heller ikke er det høje niveau af debatkultur der præger argumentationen. 

Barselsorlov bør være for forældre

Nu er der vel ikke noget der tyder på at regeringen, i forhold til at øremærke en del af barselsorloven til fædre er på retræten, egentlig heller ikke i Politikens artikeler om emnet. Det ville også være sørgeligt for ligestillingsdanmark, hvis regeringen på dette punkt trak følehornene til sig, blot fordi en opinionsundersøgelse viste et flertal imod en ide.

Det handler ikke om at tvinge fædre på barsel mod deres vilje, men om at lave reglerne så en del af barslen er til faderen og en del er til moderen. På den måde kan familierne selv vælge om de vil bruge både mor og fars barsel. At lave sådanne regler skal motiverer flere fædre til at tage barselsorlov. Hvis vi ser på udviklingen i andelen af fædre på barsel halter vi gevaldigt bagud i Danmark i forhold til Norge, Sverige og Island, hvor de har forskellige former for øremærket barsel og gode erfaringer med det.

Jeg har svært ved at se de politiske argumenter mod sådan en motivation - se mere på www.farsbarsel.dk

 KLAG OVER INDLÆG| Anbefal (1)


27. DEC

Svar: Barselsorlov bør være for forældre

Michel, du er efter min mening helt galt på den. Motivere mænd ved at fratage familien penge hvis ikke faderen tager barslen????? Kan du ikke se det er galt?

Hvis man i familien mener det er bedst for barnet at ha moderen i de første år, hvordan kan det så være at man absolut vil "motivere" faderen til at tage barslen?

Men det handler efter min mening kun om en ting og det er at feminsterne kan få slået mændene hjem.
 KLAG OVER INDLÆG| Anbefal (2)


28. DEC

Svar: Barselsorlov bør være for forældre

Bo
Du må forstå, at bare fordi man straffer de mænd (samt mor og barn) der ikke tager barsel så er det "motivering" og ikke "tvang". 1984 = 2012

Michel
Vi har allerede i dag valgfrihed for en del af barslen. At du ikke bryder dig om hvordan folk vælger er et povert argument for tvangsforanstaltninger.

Når du har svært ved at se det politiske argument er det fordi du ignorerer et grundlæggende princip: Frihed.
Det er så heller ikke et princip det offentlige samfund opstiller måltal for, rapporterer eller på nogen måde reflekterer over på nogen formaliseret måde. Dét kan andre så reflektere over.
Bogen 1984 forefindes forhåbentligt stadig på et af "dine" biblioteker.
 KLAG OVER INDLÆG| Anbefal (1)



En kommentar til de artikler som Politiken her i Juleferien har haft om at et meget stor flertal af danskerne er modstandere af øremærket barsel til mænd skulle lige være, at det godt nok er en unuanceret debat der lægges op til. Endnu en meningsmåling, som stiller spørgsmål som lægger op til ét svar. Man kunne have dem mistænkt for at ville skabe endnu et løftebrud fra regeringen.

Jeg tror holdningen er noget mere nuanceret, men det kommer selvfølgelig an på hvordan forslaget bliver udmøntet. F.eks. viste en stor undersøgelser fra DJØF sidste år i dec. at
Danskerne vil have mere barsel til mænd med løn
4 ud af 5 danskere mener faren skal have ret til en orlovsperiode med fuld løn. Lige så mange vil have reserveret mere barsel til faren end de 2 uger, som loven i dag giver.
Den undersøgelse vender vi tilbage til næste år

Også i Berlingske har der været nogen uden med riven efter os. F.eks. i debatten om 
Skal nybagte fædre på øremærket barsel? (altså sjovt nok et spørgsmål som bomber os tilbage til tiden før 1985, hvor der også lød et ramaskrig, da mændene nu fik ret til 14 dages barsel sammen med mor og barn lige efter fødslen. I dag er det ellers en helt naturlig del af det at få børn at far trods alt holder de 14 dage. Men vel typisk for en avis som Berlingske.

Information har også haft debatten om Folkelig modstand mod regeringens barselsplaner hvor der også var en enkelt der langede ud efter os. 

Fars Facebook profil har også vakt debat efter vi skrev om øremærket barselsorlov til mænd. 
I dag er Mor ude på forside af Politiken og forsvare ideen om, at reservere en del af barselsorloven til mænd. Det synes vi to drenge herhjemme på barselsorlov er et godt forslag, så det har vi skrevet lidt om.

Det handler ikke om at tvinge fædre på barsel mod deres vilje, men om at lave reglerne så en del af barslen er til faderen og en del er til moderen. På den måde kan familierne selv vælge om de vil bruge både mor og fars barsel. At lave sådanne regler skal motiverer flere fædre til at tage barselsorlov. Hvis vi ser på udviklingen i andelen af fædre på barsel halter vi gevaldigt bagud i Danmark i forhold til Norge, Sverige og Island, hvor de har forskellige former for øremærket barsel og gode erfaringer med det - se mere. Hvad er det egentlig som det paterikaske Danmark frygter ved at dele barselsorlov op med en del til mænd og kvinder?
Synes godt om ·  · Promover · 
  • Jacob Seersholm Hvorfor siger de det ikke bare som det er: Mænd SKAL tage mere barsel, ellers koster det. Det er en fantastisk spareøvelse. Som reglerne er i dag, har mændene mulighed for at tage en del af barslen - nu skal de tvinges til det. Og hvis familien ikke vil give far barslen, så scorer den store statskasse alt det, far ikke vil tage. Jeg troede vi var et frit land, men nu er regeringen godt i gang med at indskrænke friheden.
  • Liv Holm Andersen Jacob: Det kan godt være, at du ikke bryder dig om incitamentsstrukturer - og det kan godt være, at du er uenig i idéen om at ligestille mænd og kvinder (på arbejdsmarkedet som i hjemmet), men at kalde det en spareøvelse forekommer mig nu ret søgt! Man HÅBER rent faktisk på, at de her mænd tager noget barsel  For deres, deres koners og deres børns skyld 
  • Kisser Franciska Lehnert Klart dejligt hvis mænd vil deltage i barsel.... Godt for både barn og far og mor.... MEN at det skal være som tvang således at familien mister de måneder hvis far vælger ikke at holde barsel ... Er helt og aldeles uacceptabelt.. Det er jo formynderi... Nej tak siger jeg .. Frihed til den enkelte familie til at vælge hvordan deres familie bedst kan holde barsel....
  • Lise Vadsager Se, jeg er jo principielt enig. Udfra egne erfaringer. Men kan godt forstå, at nogle familier vælger anderledes. Vi har jo ligesom ikke ligeløn (får vi det ever?) og de uger Per har holdt med vores drenge kostede familien flere penge, end når jeg var på barsel. Men vi hører jo også til middelklassen med en økonomi, hvor det gik an. Men sådan er det jo ikke for alle...
  • Per Lau Jensen Det er interessant som henvisninger til nordiske naboer ofte bruges som om disse lande er idealsamfund. Jeg bor i Sverige og kan afsløre en hemmelighed: Det fungerer ikke et klap bedre end Danmark; men de er dog lidt længere fremme med at lade det offentlige system være Big Mama Gud, der ved alt, kan alt og i ren kærlighed, naturligvis, til sin befolkning vejleder dem i den rette måde at leve på. Og ud fra den grundholdning, at staten altid ved bedst, så er det da et yderst fornuftigt forslag.
  • Anne Marie Jørgensen Johansen Mon ikke de skal være tvungen barsel? For ellers risikerer man måske, at børnene for indre barsel med forældrene, fordi mændene ikke tør tage deres barsel på grund af arbejdspladsen. Det kan være både af karrieremæssige årsager men i lige så høj grad, fordi mindre (især mande)arbejdspladser, ikke har råd til at betale barsel. Man vil blive upopulær på jobbet. Måske skulle man have en tilskudsordning til små arbejdspladser, så barsel ikke er så tyngende en økonomisk byrde? Det er jo netop en årsag, til at sådanne arbejdspladser nødigt ansætter barnløse kvinder i den fødedygtige alder.
  • Anne Marie Jørgensen Johansen "Mindre" ikke "indre" - men det var faktisk en sød slåfejl
  • Thomas Tiedje Jeg tror ikke det 'patriarkalske' Danmark frygter noget, udover Socialdemokratiets indgroede frygt for, at folk ikke kan tænke selv. Personligt gad jeg ikke tage mere orlov end de obligatoriske dage, jeg fik, dengang jeg blev far til mine to unger. There, I said it, og jeg er glad for Moder Velfærdsstat ikke ku incitamentstrukturere mig.
  • Majbritt Pedersen til det forslag sammen med forslaget om heldagsskolen - hva' laver mit parti!
  • Birgitte Skov Som nævnt ovenfor: mor og far tjener som oftest ikke det samme.Det bliver billigere for familien at være på barsel med mor. Meget beklageligt!
  • Majbritt Pedersen Tommelfinger ned forsvandt - men det bliver et nej tak herfra!
  • Birgitte Skov Ja, jeg var studerende, da vi fik nr. 1 og arbejdsløs efter endt første fultidsvikariat, da vi fik nr. 2. Fader-orlov - udover de første 14 dage var bare ikke en option!
  • Lone Arevad Det er en interessant diskussion. Det er super fint, hvis far tager del i barslen - frivilligt, med glæde og i skøn overensstemmelse med mor og hendes arbejde. Det gjorde han også herhjemme en enkelt gang. Men jeg er meget imod, at det skal være endnu en regel, man presser ned over hovedet på folk. Der er jo tale om et bette menneske med helt basale behov. Det er ikke en ‘jeg har, så skal du også’ situation. Vi kender vel alle adskillige mænd, som bare ikke vil eller synes, de har ‘noget’ at bidrage med i den sammenhæng. Og det kan være helt fint, hvis det er fint for alle. For mange gange er det far, der senere hen f.eks. sidder hele søndage i sportshallen et sted og hepper begejstret på barnet.
  • Henrik Vestergaard Freeeeedoooommm to choose! For the citizens, not the politicians. Freeeeeeedoooooommmmmm!
  • Anne Marie Jørgensen Johansen Vi taler hele tiden om forældrenes barselsorlov. Men det er vel egentlig børnene, som først og fremmest har behov for at være tæt sammen med deres forældre? Så man kan sige, at fædrene vælger børnenes behov for at være sammen med dem fra. Nogle kvinder, synes inderst inde måske, at det er ok, fordi det befæster deres "magtbase" i forhold til børnene. Men hvis fædrene vil have lige ret til børnene i forhold til f.eks. skilsmisser eller til at præge deres opvækst og opdragelse, så må de de også være på banen med nærvær. Man kan ikke både blæse og have mel i munden. Og kvinderne skal lære at afgive suverænitet og indflydelse og stole på mænds anderledes indfaldsvinkel. Børnene vil være vinderne, fordi de får en opvækst med flere facetter og tilgange til livet.
    Og så lige den om at fædre skal have lov at vælge fra eller til. Det betyder jo, at kvinders adgang til arbejdsmarkedet ikke bliver ligestillet. En fødedygtig kvinde vil for en arbejdsgiver betyde muligt besvær og udgifter. Derfor vil hun i forhold til mænd , som søger den samme stilling, være handicappet på forhånd. Hvis mænd havde tvungen barsel, ville det ikke kunne ske. Nu beholder mændene deres fordel i forhold til stillingsbesættelser. Desuden er det, så længe det er frivilligt for mænd, sværere for de mænd, der ønsker at gå på barsel. Hvis det var tvungent, ville de stå stærkere i forhold til arbejdspladsen og kollegaerne.
  • Per Larsen Lyder besnærede med 3 måneder øremærket til faderen, men jeg kan være nervøs for, at mange vil fravælge dette og dermed er resultatet blot, at barnet skal 3 måneder tidligere i institution, end det ellers var nødvendigt. Måske ser jeg spøgelser? men jeg tror til gengæld, at tiden arbejder for far-barsel også uden øremærkning og det er godt og nødvendigt!
  • Michel Steen-Hansen Vil lige understrege, at jeg ikke argumenterer for tvang, men en øremærkning af nogle måneders barsel til mænd, som familien så selv kan vælge om de vil bruge. Jeg har så samlet en række argumenter på farsbarsel.dk for hvorfor det er gavnligt for ligestilling, familien og arbejdsmarkedet at mænd også tager barsel.

    Det handler om at skabe en kulturændring så både mænd og kvinder finder det naturligt at tage barselsorlov. Det sket ikke helt af sig selv og derfor synes jeg det er fedt, hvis der er politikere som vil være med til at skubbe i den rigtige retning. 

    Det er en del af demokratiet, at der ind imellem skal justeringer til i lovgivningen for at hjælpe borgerne på vej i den rigtige retning. I 1985 lød der også et ramaskrig, da mændene nu fik ret til 14 dages barsel sammen med mor og barn lige efter fødslen. I dag er det en helt naturlig del af det at få børn.....sådan kan man skabe små kulturændringer
  • Bjarke Jensen · Venner med Per Vadmand og 2 andre
    Jeg er træt af at blive skudt i skoene at jeg er gammeldags og patriarkalsk, bare fordi jeg ikke mener at staten skal detailregulere mit liv. Det er jeg ikke. 
    Skal den øremærkede barsel være 3 måneder ekstra, eller skal de komme fra den, i forvejen, ret begrænsede barsel og forældreorlov? Hvis det er ekstra, så fint med mig. Hvis det er tvungen deling af forældreorloven, så er det da et svært stort indgreb i den enkelte families ret til selv at bestemme over både liv og økonomi? 
    Hvis det er et spørgsmål om ligestilling, hvorfor så ikke gå hele vejen, og øremærke halvdelen af barsel og halvdelen af forældreorloven til faderen? I en verden hvor modermælkserstatning kan fås på enhver tankstation er der ingen argumenter for at moderen skal være hjemme efter hun er helet nok til at være på arbejde igen?

    Men spørgsmålet er, om det egentlig ikke er nok at vi fædre bare har retten, til at tage en del af forældreorloven? Som du skriver er det jo nu helt naturligt at mænd tager deres 14 dages barsel. Jeg ved ikke hvornår vi fik mulighed for at tage forældreorloven, men jeg har svært ved at forestille mig at det ikke også bliver helt almindeligt, i takt med at nye generationer taget over i virksomhedsledelserne rundt omkring i landet. Så kan det godt være at det tager lidt tid, men vi har levet med en kønsdiskriminerende grundlov i 150 år, så mon ikke det går at vente lidt på ligestillingen.
  • Michel Steen-Hansen Per Lau Jensen Jeg betvivler ikke dine personlige erfaringer med at det ”ikke fungerer et klap bedre i Sverige” når nu du bor der. Men nu forsøger jeg at hæve mig lidt op over hvad jeg selv synes at have oplevet og henviser faktisk ikke til de nordiske lande som idealsamfund, men en konkret undersøgelse af hvor meget mere barselsorlov mænd tager i de lande hvor der er øremærket barsel – konkret er det 23 % i Svarerige mod 7 % i Danmark og i Norge viser et forskningsstudie, at det allerede kan spores i lønudviklingen i retning af større ligeløn
  • Michel Steen-Hansen Bjarke Jensen Nu er det jo ikke noget naturgivent at vi har 52 ugers barselsorlov, hvoraf de 2 uger er reserveret til manden og 32 uger kan deles. Det er et udtryk for en politisk kamp, og vi er alle med til at betale gennem skat og a-kasse. 

    Så hvis du synes der skal ekstra barselsorlov vil det være noget der skal kæmpes igennem via overenskomstforhandlinger og den politiske forhandling. 

    Min pointe var at vi faktisk har 2 ugers barselsorlov som er forbeholdt fædre og at der også var masser af protester da det blev indført af (fremsynede!) politikere i 1985. Men nu opfattes det som en ret af mændene og en stor del benytter sig af det. 
    Jeg ved ikke helt hvad du mener med at grundloven er kønsdiskriminerende, den rummede da trods alt mulighed for at de der kvinder fik stemmeret selvom der gik nogle år? 
    Men jeg vil gerne holde fast i at det er patriarkalsk hvis man synes det kun er kvinder der skal have barselsorlov og passe børn;-)
  • Michel Steen-Hansen Mit forslag på www.farsbarsel.dk var ikke et udtryk for at jeg har de vises sten til hvordan man i detaljen indretter en ordning hvor man øremærker 3 måneders barsel til mænd. Jeg synes bare det er en god ide, man skal se at få gennemført.

    Alt den forskning og statistik jeg har kunne finde viser utvetydigt, at hvis mænd tager mere barselsorlov gavner det familien, arbejdsmarkedet, ligeløn og ikke mindst barnet og relationen mellem far/barn. (og giver et bedre sexliv, som jeg også nævner til sidst på bloggen)

    Så jeg hilser velkommet, at regeringen tilsyneladende nedsætter et udvalg til at få lavet sådan en ordning, som jeg håber bliver fulgt op af en barselsfond og nogle overenskomster der giver bedre muligheder for lønkompensation. 

    Jeg har en ven der er selvstændig praktiserende psykolog, som i øjeblikket holder barselsorlov. Som selvstændig er man på dagpenge i barselsperioden. Hvis det er et argument at mænd ikke kan holde barsel fordi der er lønnedgang, skal man så lade være med at holde orlov fordi man kommer på dagpenge?

    Tjaa,.. det ville for mange mænd sikkert være konsekvensen, men nu er vennen en kvinde og holder ti måneders barsel, men hun havde kalkuleret med det indtægtstab, før hun blev gravid og overvejet den kamp det bliver at komme tilbage og opbygge en helt ny kundekreds for kunderne venter ikke bare på hende i 10 måneder. Det er jo ikke fedt for hende. 

    I den kontekst tænker jeg om mænd mon ikke også kunne gøre det i tre måneder? 

    Eller som Trier Mogensen udtrykker det i Dagens Politiken
    ” Uha, vi har ikke råd til at undvære forskellen mellem mandens løn og dagpengesatsen, lyder et udbredt alibi. 

    Men så burde du have husket kondomet, fumlehoved. For de tre måneders løntab bliver nok den mindste udgift i de næste 18 år. Og imens vil det være på sin plads at kræve fuld løn under barsel for mænd skrevet ind i alle overenskomster. ”

    Jeg synes vi skal kæmpe for bedre overenskomster og arbejde på at skabe barselsfond, som kan understøtte bedre økonomiske vilkår for de barslende uanset køn, men jeg tror vi skal have skabt yderligere incitamenter for at få mændene på banen og en øremærket barsel kunne være en start.


    farsbarsel.blogspot.com
  • Per Lau Jensen Tilgiv mig, hvis jeg gjorde dig uret, Michel Steen-Hansen. Man bliver bare så træt af at høre Sverige fremhævet gang på gang som idealsamfund af danskere, som lidt tit ingen anelse har om de faktiske forhold. Du siger, at 23% flere mænd tager barselsorlov i Sverige. Den oplysning er jo i sig selv intet værd i denne sammenhæng uden viden om hvor mange mænd, der tog barselsorlov FØR den blev øremærket. Men min generelle skepsis er også, om det overhovedet har nogen positiv samfunds- eller familiemæssig betydning, hvis faderen tager mere barselsorlov. Det har jeg ikke set dokumenteret.
  • Michel Steen-Hansen Per Lau Jensen - hvorvidt du kan se dokumentation for samfundsmæssig og familiemæssig betydning handler vist om hvordan man læser. På den blog, der danner udgangspunkt for denne tråd er der en hel del henvisningger til sådan dokumentation, men altså videnskabelige undersøgelser, så ved ikke om det tæller? 

    Du har til gengæld ret i at de 23 % mænd der tager barsel i Sverige mod 7 % i Danmark ikke er et bevis for virkning

    Sverige indførte en fædrekvote/pappamåned i 1995 og forlængede den fra
    en til to måneder i 2002.

    Så stor en del af den samlede barselsorlov holder fædre i Sverige:
    1990 8,8 %
    2000 13,7 %
    2010 23,9 %

    Disse tal er jo heller ikke i sig selv et "bevis" på virkningen af øremærket barsel, men et meget pudsigt sammenfald, hvis en så kraftig stigning skulle skyldes andet end papamåned(er)
  • Per Lau Jensen Du er selv inde på det, Michel Steen-Hansen, selvom jeg fornemmer lidt sarkasme i ordvalget og dit spørgsmålstegn: Man fortolker i vid udstrækning undersøgelser (mere eller mindre videnskabelige) til fordel for sit eget synspunkt. Og det kan man selvfølgelig også beskylde mig for at gøre. Men man skal både se på undersøgelsernes resultater og forudsætninger, og ikke mindst hvem der har bestilt dem. Jeg må sige, jeg har stadig ikke set dokumentation. 
    Men dokumentation interesserer generelt ikke i debatten, for der er efterhånden en tendens til, at hvis toneangivende feminister siger, at sådan forholder det sig, så er det i praksis tilstrækkelig dokumentation. Hvem siger, at en mand bliver en bedre far af at tilbringe mere tid med spædbarnet? Det lyder måske sandsynligt, og det er i hvert fald i overensstemmelse med tidens ånd at sige sådan. 
    Men fordi det måske er naturligt for kvinder at ville tilbringe så meget tid som muligt med spædbarnet, så er det ikke nødvendigvis hverken naturligt eller afgørende for manden. Måske er det vigtigere for både far og barn at tilbringe ekstra tid sammen på et andet tidspunkt i barnets opvækst? 
    Hvad angår de svenske tal, du refererer, så ser jeg intet "pudsigt sammenfald," fordi der er i den aktuelle periode gennemført andre former for lovgivning og motiverende tiltag samt ikke mindst sket en væsentlig feminisering af det svenske samfund med et deraf følgende pres på de svenske mænd om at holde barsel.
    Men jeg har intet imod, at danske fædre tager barsel, og jeg synes, en undskyldning om at være uundværlig på jobbet er patetisk. Jeg synes faktisk, danske fædre skulle tage mere barsel; men det skal være helt og aldeles frivilligt. Jeg er modstander af at reservere en del af barselsorloven til mænd.
  • Lone Arevad Der er jo ingen ‘forkerte’ meninger i denne diskussion. Det handler udelukkende om en tro på statens indblanding eller ej. Jeg giver ikke en døjt for snakken om ligestilling. Jeg kan slet ikke se, hvad 13 ugers barsel til mænd ændrer ved den sag. Ligestilling i dag sker på arbejdspladsen, hos arbejdsgiveren. Derhjemme er og SKAL det være en privat sag. Det er hos arbejdsgiveren, problemet i så fald ligger. 

    Hvis det handler om en mand, der gerne vil have barsel, men føler sig tromlet ned af sin kone eller arbejdsgiver, må han have en instans, han kan henvende sig til.

    Jeg synes faktisk, at ligestillingen er så meget mere interessant på (næsten) alle andre områder, end barslen. Mine børn husker da ikke en kæft om den. Og den ældste har da ellers været midtpunkt og er blevet trillet rundt i de københavnske gader af sin far i 3 måneder.

    Der er mange ting, der ikke bliver nævnt. 
    Det med mænds barsel er så pænt malet ud fra et ordnet og modent forhold - med tanke på, at folk, der ikke kan få det til at fungere også - dybest set - er pæne mennesker og fornuftige.
    Men hvad med alle de andre?
  • Michel Steen-Hansen Per Lau Jensen vi må vist også bare konstatere at vi er grundlæggende uenige om hvordan vi får mænd til at tage barselsorlov elle rom de i det hele taget skal have barselsorlov og tid sammen med deres helt små børn. Vi to ser forskelligt på hvilken rol...Se mere

    farsbarsel.blogspot.com
  • Per Lau Jensen Der skal jo være plads til at være uenige, så det har jeg det fint nok med, Michel Steen-Hansen. Jeg synes dog ikke, jeg afviser noget; men jeg forholder mig kritisk og stiller spørgsmålstegn, for jeg ser ingen klare beviser. Jeg kender ikke noget til ...Se mere
  • Michel Steen-Hansen Lone Arevad –Jeg kan se på dit indlæg, at vi to er grundlæggende uenige om hvad det kan betyde for barnet og familien at vi får fædre til at tage mere del. Du har ret i at der ikke er nogen facitliste, men jeg har en holdning til det som jeg giver udtryk for og som jeg via undersøgelser søger at finde argumenter for – eller imod! 
    Og jeg vil da blive begejstret, hvis der er nogle der spiller ind i debatten med undersøgelser der påviser at barnet, familien eller arbejdsmarkedet ikke bliver positivt påvirket af mere barselsorlov til fædre, men endnu er det mest på holdningsdelen jeg bliver udfordret og det kan jo også være fint nok, men det ville nok være lidt mere vitaminfyldt hvis man ikke kun tog udgangspunkt i egne verden, oplevelse og tro. 
    I forhold til det du skriver om at barselsorlov for dig at se er det mindst intressante for øget ligestilling, så tror jeg du tager fejl i, for netop barselsorlov spiller en kæmpe rolle på arbejdsmarkedet, både hvad angår lønforskel og karriererforskelle mellem mænd og kvinder.

    Den danske professor i økonomi ved Aarhus Universitet Nina Smith kom i marts i år med denne vurdering:- ”Min vurdering er, at den eneste løsning på at få mere ligestilling på arbejdsmarkedet i forhold til både løn og stillinger, er at sikre en mere lige fordeling af barselsorloven. For det er der, det hele starter. Vi skal begynde at leve på en anden måde i familierne, så kvinder og mænd tager mere lige ansvar for familien, for det gør de ikke i praksis i dag.”
    Jeg synes man skal være ualmindelig naiv, hvis man ikke tror det har betydning i en ansættelsessituation om man kan forvente den unge medarbejder, der er til samtale skal have 12 måneders barselsorlov eller 14 dage. Det er der selvfølgelig ikke ret mange arbejdsgivere der vil indrømme, for det ville jo være politisk ukorrekt. Men nu er jeg jo selv arbejdsgiver og har da deltaget i mere end en håndfuld ansættelsesudvalg, hvor det har været drøftet for lukkede døre og vi selvfølgelig er blevet enige om at det er ikke noget vi bedømmer ud fra!! 

    I den sammenhæng ville øremærket barsel til mænd været en begyndelse. Hvis man vidste at både mænd og kvinder skulle have barselsorlov, kunne det være at man så noget mere positivt på at ansætte unge kvinder i spændende karriererstillinger. Hvis vi fortsætter udviklingen kan det også påvirker løndannelsen, hvor mænd i dag får ca. 20 % mere i løn en kvinder. Det er i hvert fald en udvikling som man ser i Norge efter de har indført øremærket barselsorlov til mænd.
    Det handler om en at skabe en kultur- og holdninsændring til mænd og deres rolle i forhold til børn, som også kan få betydning for mange andre områder på arbejdsmarkedet og dermed også for familien.
    Du skriver også at dine ” børn husker da ikke en kæft om den ” det skal jeg ikke forholde mig specielt til, da det jo ikke en diskussion om udviklingspsykologi, men du får vist svært ved at finde en psykolog der ikke mener at de første måneder af barnes liv og de påvirkninger du giver dem er ekstremt vigtige, også selv om barnet ikke har en bevidst erindring om det. Så det er ikke for at barnet skal ”huske” far på barsel, at barselsorlov med både far og mor er godt, men fordi vi sammen kan give mere og lidt af både det maskuline og feminine. Og så vil faren altså, alt andet lige, få et mere harmonisk forhold til barnet ved også at kunne være sammen med det i denne første fase af livet – for når man arbejder er det faktisk primært en sovende baby man oplever. Det er selvfølgelig en del af barselsdiskussionen, men nok i en lidt anden retning end hvad kan vi gøre for at få flere mænd til at tage barsel. Den psykologiske side af det er der masser af fremstillinger af som f.eks. http://www.babyxplore.dk/baby-0-1-aar/psykologisk-udvikling.aspx 
    Jeg tror desværre ikke den klageinstans du foreslår hvis mænd føler sig presse af arbejdsgiver til ikke at tage barsel vil have nogen effekt, for helt grundlæggende handler det om en holdningsændring hos mænd og det er faktisk hele min pointe i www.farsbarsel.dk vi skal snakke meget mere om betydning af barsel og mænds deltagelse i bør, hus og hjem. Politisk kan man så være med til at skabe flere muligheder for ligestilling som et supplement til hvordan vi skaber sådanne holdningsændringer.


    www.babyxplore.dk
    Psykologisk udvikling - Læs om barnets udvikling, herunder psykologisk udvikling, på BabyXplore
  • Michel Steen-Hansen Per Lau tror ikkke grundlæggende der er så stor forskel på Danske og Norske mænd, tror jeg man skal søge lidt dybere i samfundsstrukturer for at finde årsagerne og at øremærkning er en af de væsentligste årsager.Nina Smith, professor i økonomi ved Aarh...Se mere


Vitus og jeg har også en profil på mama.dk og baby.dk. Det er ikke mange mænd vi møder i disse fora, men der er dog nogle og i hvert fald en række debatlystne mødre. Specielt på baby.dk har der været en del debat, som vi lige vil slutte med at citere lidt fra. 


Citér indlægAnmeld indlæg
28. december 2012, kl. 08:21
Jeg har barselsorlov sammen med Vitus på 9 måneder. Vi skriver dagligt om mænd, identitet og barsel på www.farsbarsel.dk
Vores Mor sidder i folketinget og lige nu mener hu, at hun kæmper en kamp for at give familierne bedre forhold ved at reserverer en del af barselsorloven til mænd. Vitus og jeg, at det er en god ide med øremærket barsel. Ikke kun fordi  knægten og hans gamle far synes det er fantastisk dejligt, men også fordi der er så mange undersøgelser og indikatorer der viser, at det gavner hele familien og skaber mere dynamik på arbejdsmarkedet, hvis mænd tager en større del af barselsorloven.
Hvad synes I?
Det handler ikke om at  tvinge fædre på barsel mod deres vilje, men om at lave reglerne så en del af barslen er til faderen og en del er til moderen. På den måde kan familierne selv vælge om de vil bruge både mor og fars barsel. At lave sådanne regler skal motiverer flere fædre til at tage barselsorlov. Hvis vi ser på udviklingen i andelen af fædre på barsel halter vi gevaldigt bagud i Danmark i forhold til Norge, Sverige og Island, hvor de har forskellige former for øremærket barsel og gode erfaringer med det - se  mere. Hvad er det egentlig som det patriarkalske Danmark frygter ved at dele barselsorlov op med en del til mænd og kvinder?

De politiske argumenter mod barselsorlov, som f.eks. i dagens  Politiken  har stort set kun en pointe, nemlig at det skal være op til de enkelte familier selv at bestemme. Det er vel egentlig også det regeringen lægger op til med deres øremærkning af en del af orloven og det man har gjort i norden. Så modstanden må bygge på noget andet? Jeg håber inderligt ikke at modstanden bygger på den traditionelle opfattelse af, at det nu engang er mødre der er bedst til det med børn og hus.
Du kan læse hele blogindlægget her http://farsbarsel.blogspot.dk/2012/12/farsbarsel-29-skal-hjlpe-mndene-med-at.html

Sidder lige her og gror en baby-dreng:)
Citér indlægAnmeld indlæg
28. december 2012, kl. 08:58
Jeg er for at mænd skal have mere barsel. Kan kun se det som et gode for både barn, far og mor.
Jeg er dog imod, at det bliver tvang på den måde, at hvis far ikke benytter sig af de uger han har ret til, så bortfalder de helt. Der kan være flere grunde til at far ikke kan/vil tage barsel og hvis ugerne så bortfalder, så skal barnet tidligere i institution/pasning og hvordan kan det være en fordel for barnet??
Hos os var far hjemme de første 12 uger af bassens liv og hvor var det dog skønt med skønt på. ALLE nød det og min kæreste synes da helt sikkert han har fået en helt speciel oplevelse med sig. Den her gang kan det ikke lade sig gøre, da han er under uddannelse. Det er både af praktiske årsager (at stoppe midt i et semester duer ikke) og økonomisk (vi skal jo så forlænge hans uddannelsestid).
Så skriver du godt nok, at du ikke håber det er pga. en gammeldags opfattelse af at kvinderne er bedre til at passe hus og børn. Hvad så med de familier, hvor det faktisk ER sådan. Måske ikke bedre i den forstand, at manden ikke kan finde ud af det, men i den forstand hvor det passer bedst ind i det liv, man har skabt sig. Kan godt være de mænd ikke findes i de omgangskredse, hvor dette forslag er blevet til , men tro mig de findes derude, hvor jeg kommer fra. Sig til en landmand, at han er tvunget til at tage barsel og han vil blegne. Hvem skal passe besætningen i mens? For det duer jo nok ikke at man skal ansætte en til at passe det mens bondemanden passer barn Eller den selvstændige, der ikke lige kan forlade firmaet for en 'stund', for hvis han ikke passer butikken så gør ingen det? I de tilfælde vil barslen helt sikkert bortfalde, for det kan ikke lade sig gøre. I de tilfælde synes jeg at barnets tarv tilsidesættes til fordel for en ideologi og det kan vel ikke have været meningen?




Sidder lige her og gror en baby-dreng:)
Citér indlægAnmeld indlæg
28. december 2012, kl. 09:04
Michel Steen-Hansen skriver:

Jeg har barselsorlov sammen med Vitus på 9 måneder. Vi skriver dagligt om mænd, identitet og barsel på www.farsbarsel.dk
Vores Mor sidder i folketinget og lige nu mener hu, at hun kæmper en kamp for at give familierne bedre forhold ved at reserverer en del af barselsorloven til mænd. Vitus og jeg, at det er en god ide med øremærket barsel. Ikke kun fordi  knægten og hans gamle far synes det er fantastisk dejligt, men også fordi der er så mange undersøgelser og indikatorer der viser, at det gavner hele familien og skaber mere dynamik på arbejdsmarkedet, hvis mænd tager en større del af barselsorloven.
Hvad synes I?
Det handler ikke om at  tvinge fædre på barsel mod deres vilje, men om at lave reglerne så en del af barslen er til faderen og en del er til moderen. På den måde kan familierne selv vælge om de vil bruge både mor og fars barsel. At lave sådanne regler skal motiverer flere fædre til at tage barselsorlov. Hvis vi ser på udviklingen i andelen af fædre på barsel halter vi gevaldigt bagud i Danmark i forhold til Norge, Sverige og Island, hvor de har forskellige former for øremærket barsel og gode erfaringer med det - se  mere. Hvad er det egentlig som det patriarkalske Danmark frygter ved at dele barselsorlov op med en del til mænd og kvinder?

De politiske argumenter mod barselsorlov, som f.eks. i dagens Politiken  har stort set kun en pointe, nemlig at det skal være op til de enkelte familier selv at bestemme. Det er vel egentlig også det regeringen lægger op til med deres øremærkning af en del af orloven og det man har gjort i norden. Så modstanden må bygge på noget andet? Jeg håber inderligt ikke at modstanden bygger på den traditionelle opfattelse af, at det nu engang er mødre der er bedst til det med børn og hus.
Du kan læse hele blogindlægget her http://farsbarsel.blogspot.dk/2012/12/farsbarsel-29-skal-hjlpe-mndene-med-at.html


Jeg synes det er emotionelt tvang, for der ligger jo i det, at man har fravalgtsin barsel med barnet, hvis ikke man tager den i stedet for at tage i modtilbuddet om barsel. Så kan man så have dårlig samvittighed over ikke at have mulighed for at tage barslen fordi den bortfalder og ikke kan gå videre til den anden forælder. 

Elsker dig min skønne mor
Citér indlægAnmeld indlæg
28. december 2012, kl. 09:06
Jeg synes at hver familie selv skal bestemme hvordan de vil fordele barslen :-) og synes også det virker mere som tvang da ugerne bortfalder hvis faren ikk bruger dem....

Citér indlægAnmeld indlæg
28. december 2012, kl. 09:15
lotchen skriver:

Jeg er for at mænd skal have mere barsel. Kan kun se det som et gode for både barn, far og mor.
Jeg er dog imod, at det bliver tvang på den måde, at hvis far ikke benytter sig af de uger han har ret til, så bortfalder de helt. Der kan være flere grunde til at far ikke kan/vil tage barsel og hvis ugerne så bortfalder, så skal barnet tidligere i institution/pasning og hvordan kan det være en fordel for barnet??
Hos os var far hjemme de første 12 uger af bassens liv og hvor var det dog skønt med skønt på. ALLE nød det og min kæreste synes da helt sikkert han har fået en helt speciel oplevelse med sig. Den her gang kan det ikke lade sig gøre, da han er under uddannelse. Det er både af praktiske årsager (at stoppe midt i et semester duer ikke) og økonomisk (vi skal jo så forlænge hans uddannelsestid).
Så skriver du godt nok, at du ikke håber det er pga. en gammeldags opfattelse af at kvinderne er bedre til at passe hus og børn. Hvad så med de familier, hvor det faktisk ER sådan. Måske ikke bedre i den forstand, at manden ikke kan finde ud af det, men i den forstand hvor det passer bedst ind i det liv, man har skabt sig. Kan godt være de mænd ikke findes i de omgangskredse, hvor dette forslag er blevet til , men tro mig de findes derude, hvor jeg kommer fra. Sig til en landmand, at han er tvunget til at tage barsel og han vil blegne. Hvem skal passe besætningen i mens? For det duer jo nok ikke at man skal ansætte en til at passe det mens bondemanden passer barn Eller den selvstændige, der ikke lige kan forlade firmaet for en 'stund', for hvis han ikke passer butikken så gør ingen det? I de tilfælde vil barslen helt sikkert bortfalde, for det kan ikke lade sig gøre. I de tilfælde synes jeg at barnets tarv tilsidesættes til fordel for en ideologi og det kan vel ikke have været meningen?





Enig!! Vh stine

Er blevet mor til den yndigste pige. Nu har jeg 3 smukke piger :-)
Citér indlægAnmeld indlæg
28. december 2012, kl. 09:16
lotchen skriver:

Jeg er for at mænd skal have mere barsel. Kan kun se det som et gode for både barn, far og mor.
Jeg er dog imod, at det bliver tvang på den måde, at hvis far ikke benytter sig af de uger han har ret til, så bortfalder de helt. Der kan være flere grunde til at far ikke kan/vil tage barsel og hvis ugerne så bortfalder, så skal barnet tidligere i institution/pasning og hvordan kan det være en fordel for barnet??
Hos os var far hjemme de første 12 uger af bassens liv og hvor var det dog skønt med skønt på. ALLE nød det og min kæreste synes da helt sikkert han har fået en helt speciel oplevelse med sig. Den her gang kan det ikke lade sig gøre, da han er under uddannelse. Det er både af praktiske årsager (at stoppe midt i et semester duer ikke) og økonomisk (vi skal jo så forlænge hans uddannelsestid).
Så skriver du godt nok, at du ikke håber det er pga. en gammeldags opfattelse af at kvinderne er bedre til at passe hus og børn. Hvad så med de familier, hvor det faktisk ER sådan. Måske ikke bedre i den forstand, at manden ikke kan finde ud af det, men i den forstand hvor det passer bedst ind i det liv, man har skabt sig. Kan godt være de mænd ikke findes i de omgangskredse, hvor dette forslag er blevet til , men tro mig de findes derude, hvor jeg kommer fra. Sig til en landmand, at han er tvunget til at tage barsel og han vil blegne. Hvem skal passe besætningen i mens? For det duer jo nok ikke at man skal ansætte en til at passe det mens bondemanden passer barn Eller den selvstændige, der ikke lige kan forlade firmaet for en 'stund', for hvis han ikke passer butikken så gør ingen det? I de tilfælde vil barslen helt sikkert bortfalde, for det kan ikke lade sig gøre. I de tilfælde synes jeg at barnets tarv tilsidesættes til fordel for en ideologi og det kan vel ikke have været meningen?






Citér indlægAnmeld indlæg
28. december 2012, kl. 09:28
Jeg synes det er en fantastisk ide med 12 ugers barsel til mændene.
Jeg tror det er godt for både børn, mænd og mødre. Jeg tror det er sundt for mændene at få kvalitetstid med deres børn, mens de endnu er små, og jeg er sikker på at de 12 ugers barsel vil få fædre og børn til at knytte stærke bånd. Og så er der selvfølgelig også rig mulighed for at fædrene kan lære at hvile i sig selv og deres rolle som far, uden mor står og ånder i nakken.
Og så tror jeg det er rigtig godt for mødrene at de kan lære at give slip og trygt overlade ansvaret til fædrene, som i de allerfleste tilfælde er mere en kompetente til at gå hjemme med deres barn.
Min egen mand er også meget begejstret for udviklingen.
Jeg ser det ikke som tvang...men tværtimod tror jeg det er et middel til at der kan ske en holdningsændring hos familierne. Jeg er sikker på at der kun kan komme gode ting ud af at mændende også forsøger sig med barslen. 

Måske det er baby der rumsterer derinde ;)
Citér indlægAnmeld indlæg
28. december 2012, kl. 09:45
lotchen skriver:

Jeg er for at mænd skal have mere barsel. Kan kun se det som et gode for både barn, far og mor.
Jeg er dog imod, at det bliver tvang på den måde, at hvis far ikke benytter sig af de uger han har ret til, så bortfalder de helt. Der kan være flere grunde til at far ikke kan/vil tage barsel og hvis ugerne så bortfalder, så skal barnet tidligere i institution/pasning og hvordan kan det være en fordel for barnet??
Hos os var far hjemme de første 12 uger af bassens liv og hvor var det dog skønt med skønt på. ALLE nød det og min kæreste synes da helt sikkert han har fået en helt speciel oplevelse med sig. Den her gang kan det ikke lade sig gøre, da han er under uddannelse. Det er både af praktiske årsager (at stoppe midt i et semester duer ikke) og økonomisk (vi skal jo så forlænge hans uddannelsestid).
Så skriver du godt nok, at du ikke håber det er pga. en gammeldags opfattelse af at kvinderne er bedre til at passe hus og børn. Hvad så med de familier, hvor det faktisk ER sådan. Måske ikke bedre i den forstand, at manden ikke kan finde ud af det, men i den forstand hvor det passer bedst ind i det liv, man har skabt sig. Kan godt være de mænd ikke findes i de omgangskredse, hvor dette forslag er blevet til , men tro mig de findes derude, hvor jeg kommer fra. Sig til en landmand, at han er tvunget til at tage barsel og han vil blegne. Hvem skal passe besætningen i mens? For det duer jo nok ikke at man skal ansætte en til at passe det mens bondemanden passer barn Eller den selvstændige, der ikke lige kan forlade firmaet for en 'stund', for hvis han ikke passer butikken så gør ingen det? I de tilfælde vil barslen helt sikkert bortfalde, for det kan ikke lade sig gøre. I de tilfælde synes jeg at barnets tarv tilsidesættes til fordel for en ideologi og det kan vel ikke have været meningen?





Fuldstændig enig!

Jeg kender flere familier, hvor det økonomisk ikke ville kunne hænge sammen, hvis det var far der skulle tre måneder på barsel!

Jeg tror der hvor man skal starte, er ved, arbejdsgiverne... Det skal være mere legalt at tage barsel for farmand på arbejdspladsen! Min kæreste skal have en del af barslen, men dette kan kun lade sig gøre, fordi han er så heldig, at hans arbejdsplads har valgt, at give løn til 10 ugers barsel, ellers ville det økonomisk ikke kunne hænge sammen, da jeg desværre ikke har at job, og i værste fald ville tre måneder kun med dagpenge fra os begge, ikke kunne lade sig gøre!

Jeg synes det er noget skidt, hvis barnet skal tidligere i institution af den ene årsag at far ikke har mulighed for at tage barsel! Det kan da ikke være i barnets tarv!

Mor til 2 skønne piger
Citér indlægAnmeld indlæg
28. december 2012, kl. 09:45
lotchen skriver:

Jeg er for at mænd skal have mere barsel. Kan kun se det som et gode for både barn, far og mor.
Jeg er dog imod, at det bliver tvang på den måde, at hvis far ikke benytter sig af de uger han har ret til, så bortfalder de helt. Der kan være flere grunde til at far ikke kan/vil tage barsel og hvis ugerne så bortfalder, så skal barnet tidligere i institution/pasning og hvordan kan det være en fordel for barnet??
Hos os var far hjemme de første 12 uger af bassens liv og hvor var det dog skønt med skønt på. ALLE nød det og min kæreste synes da helt sikkert han har fået en helt speciel oplevelse med sig. Den her gang kan det ikke lade sig gøre, da han er under uddannelse. Det er både af praktiske årsager (at stoppe midt i et semester duer ikke) og økonomisk (vi skal jo så forlænge hans uddannelsestid).
Så skriver du godt nok, at du ikke håber det er pga. en gammeldags opfattelse af at kvinderne er bedre til at passe hus og børn. Hvad så med de familier, hvor det faktisk ER sådan. Måske ikke bedre i den forstand, at manden ikke kan finde ud af det, men i den forstand hvor det passer bedst ind i det liv, man har skabt sig. Kan godt være de mænd ikke findes i de omgangskredse, hvor dette forslag er blevet til , men tro mig de findes derude, hvor jeg kommer fra. Sig til en landmand, at han er tvunget til at tage barsel og han vil blegne. Hvem skal passe besætningen i mens? For det duer jo nok ikke at man skal ansætte en til at passe det mens bondemanden passer barn Eller den selvstændige, der ikke lige kan forlade firmaet for en 'stund', for hvis han ikke passer butikken så gør ingen det? I de tilfælde vil barslen helt sikkert bortfalde, for det kan ikke lade sig gøre. I de tilfælde synes jeg at barnets tarv tilsidesættes til fordel for en ideologi og det kan vel ikke have været meningen?





Enig 


Citér indlægAnmeld indlæg
28. december 2012, kl. 09:51
Med vores først tog kærsten en uges barsel i hver mdr, efter at ha holdt de første 14 dages barsel, og det var bare helt fantastisk.
Denne gang har det desvære ik været muligt at gøre det på den måde. Og han ville ik ku være væk fra sin arbejdsplads i feks 3 mdr i streg, fordi udviklingen går så stærkt indenfor hans arbejde.
Jeg ved at kærsten ville ku " passe" vores barn fulstændig lige så godt som mig, for detgør han jo allerede. Dog er der stadig en ting jeg kun ka gøre bedst, og det er at amme, og personligt ville jeg syntes det var rigtig træls at måtte stoppe med det i ligestillingens tegn.
For bruger far ik sin barsel falder den bort, hvilket jo ville betyde at baby, ska tidliger ud og passes af fremmede, hvilket igen ville betyde slut med at udvikle familiebånd der hjemme, slut med amning og mange andre vigtige ting, man får der hjemme,når man er baby/ tumling!
 Håber det gir mening! Vh stine
Se mere på vores profil baby.dk

Vi ønsker alle et glædeligt nytår. Vi er fulde af livsmod og vil forsætte vores kamp for at få flere mænd til at være samme med deres børn. Så vel mødt på bloggen næste år.

4 kommentarer:

  1. "Og han ville ik ku være væk fra sin arbejdsplads i feks 3 mdr i streg, fordi udviklingen går så stærkt indenfor hans arbejde". Bummelum.. hvordan kan det så være, at en kvinde i en HVILKEN SOM HELST karriere ikke bare KAN, men slet og ret BARE ER væk fra sit arbejde i langt mere end 3 mdr. i streg, når hun får barn?! Uanset 'den stærke udvikling' indenfor hendes arbejde? Det burde være tydeligt, at der er behov for en holdningsændring, og at øremærket farbarsel kan være med til at sætte en sådan igang. Så barsel er noget MAN(D) da bare ta'r, når man har sat et barn i verden.

    SvarSlet
    Svar
    1. (kommentar til sidste indlæg på baby.dk)

      Slet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  3. Fabeldyret, jeg kan sige dig at ikke alle kvinder kan være væk.. også tager manden over.. det hedder flexsibel barsel og familiesn selvbestemmelse.. kender kvinder der har holdt 1-3 mdr barsel og manden resten og den modsatte model og dvs modeller derimellem.. men lad dog os selv bestemme..

    SvarSlet